Skip to main content

Contracepția fără hormoni pentru femei, cele mai bune metode

În acest articol veți afla despre contraceptivele fără hormoni și despre metodele contraceptive pe care le aveți la dispoziție în calitate de femeie. De asemenea, veți afla cum funcționează aceste metode, cât costă și cât de sigure sunt.

Pentru a indica siguranța, folosim indicele Pearl. Aceasta indică câte femei au rămas însărcinate dacă au folosit în mod regulat metoda contraceptivă timp de 1 an. Un indice Pearl de 15 înseamnă că 15 din 100 de femei au rămas însărcinate într-un an folosind această metodă.

Ce metode de contracepție sunt disponibile pentru femei?

Spre deosebire de metodele contraceptive pentru bărbați, există o întreagă gamă de contraceptive disponibile pentru femei. În general, acestea pot fi împărțite în 4 categorii diferite:

Metode contraceptive hormonale: În aceste metode contraceptive, estrogenii și progestogenele proprii organismului sunt administrate în moduri diferite. Acești hormoni păcălesc organismul să creadă că ești însărcinată, ceea ce înseamnă că nu mai poți rămâne însărcinată.

Contraceptive chimice: Pe scurt, contraceptivele chimice, cum ar fi gelurile sau cremele contraceptive, omoară spermatozoizii sau îi fac incapabili să se miște. Aceste spermicide ar trebui utilizate numai în combinație cu alte contraceptive, deoarece sunt prea nesigure ca atare.

Metode mecanice de contracepție: Acestea includ prezervativele feminine, capacele cervicale sau contraceptivele cu cupru. Aceste contraceptive creează o barieră care nu poate fi penetrată de spermatozoizi.

Contraceptivele naturale: Această categorie de metode contraceptive fără hormoni include metoda temperaturii sau metoda calendarului. Practic, scopul acestor metode este de a vă monitoriza corpul pentru a vă determina zilele fertile.

Contracepția naturală

În prezent, există 5 metode contraceptive naturale diferite pe care le puteți folosi pentru a obține o contracepție fără hormoni. Partea bună este că, dacă sunt utilizate corect și în mod regulat, acestea pot fi foarte sigure.

În plus, multe femei declară că aceste metode le-au ajutat să își înțeleagă și să își perceapă mai bine ciclul și corpul.

Numai pentru acest aspect, ar putea fi util să încercați una sau mai multe metode.

Este important să rețineți că nu trebuie să vă abțineți de la relații sexuale sau să folosiți alte metode contraceptive, cum ar fi prezervativele, doar în ziua ovulației. Sperma poate supraviețui în uter până la 4 zile. Acest lucru înseamnă că trebuie să planificați cel puțin 5 zile de abstinență sau protecție.

Contracepția naturală cu metoda calendarului

Contracepția prin metoda calendarului este una dintre cele mai vechi metode de contracepție naturală. A fost dezvoltată aproape simultan în anii 1920 de către ginecologii Kyusaku Ogino și Hermann Knaus, motiv pentru care metoda este cunoscută și sub numele de "metoda Knaus-Ogino".

Tot ce aveți nevoie pentru a utiliza metoda calendarului este un calendar sau un jurnal al ciclului.

Este important să vă observați și să vă documentați ciclul timp de aproximativ 6 luni înainte de a începe să calculați. Ciclul dumneavoastră este regulat? În mod regulat deviante sau neregulate?

Practic, metoda presupune un ciclu de 28 de zile, cu ovulație după 14 zile.

Puteți citi mai multe despre modul de calcul aici.

Costuri: De la aproximativ 6 euro pentru un calendar de ciclism, dar funcționează cu orice calendar.

Indicele de perle: 9 din 100

Metoda cervicală în locul pilulei

În cazul metodei cervicale, trebuie să simțiți cervixul sau osul. Acest lucru se datorează faptului că se schimbă în timpul ciclului menstrual. Imediat după menstruație, colul uterin se simte ferm și închis. De asemenea, este mai aproape de intrarea în vagin.

În timpul zilelor fertile, colul uterin este moale (ca niște buze) și ușor deschis. În plus, acum se află mai departe în interiorul corpului.

Această metodă se poate combina bine cu următoarele metode contraceptive naturale.

Costuri: Gratuit

Indicele de perle: de la 3 la 23 din 100

Contracepția prin observarea mucusului cervical

Metoda mucusului cervical, numită și metoda Billings, funcționează într-un mod similar cu metoda cervicală.

Mucusul cervical se schimbă în timpul ciclului, de la grumos și vâscos după menstruație, la lăptos și tulbure chiar înainte de ovulație. Cu cât te apropii mai mult de ovulație, cu atât mucusul tău cervical devine mai fluid și mai limpede.

În zilele cele mai fertile, puteți trage fire cu mucusul între degete.

Pentru a utiliza metoda contraceptivă a mucusului cervical, trebuie să testați și să înregistrați zilnic cantitatea, culoarea și consistența acestuia. Dacă cantitatea de mucus cervical se înmulțește într-un timp scurt, vă puteți aștepta să ovulați în 2 sau 3 zile.

Costuri: Gratuit

Indicele de perle: 15 din 100

Contracepția fără hormoni cu metoda temperaturii

Cu această metodă, trebuie să vă măsurați temperatura corpului cu un termometru după ce vă treziți, numită și temperatura bazală a corpului.

După ovulație, temperatura corpului crește cu câteva zecimi de grad, unde rămâne până la menstruație și apoi scade din nou.

Deoarece temperatura corpului poate fi afectată și de stres sau de boală, ar trebui să o combinați întotdeauna cu alte metode, cum ar fi metoda Billings.

Unele aparate de fitness oferă deja funcții de măsurare continuă a temperaturii corporale. Printre acestea se numără Fitbit sau Oura, de exemplu.

Costuri: În funcție de produs, între 2 și 399 de euro.

Indicele Pearl: 0,8 până la 3 din 100

Contracepția cu metoda sintotermică

Metoda contraceptivă sintotermică este o combinație între metoda temperaturii, metoda mucusului cervical și, dacă este necesar, metoda cervicală sau metoda calendarului.

Prin combinarea diferitelor metode, puteți face o predicție mai sigură a zilelor fertile.

Costuri: între 2,- și 399,- euro, eventual costuri de funcționare pentru aplicații

Indicele Pearl: 0,4 din 100

Bobină de cupru, lanț de cupru sau bilă de cupru pentru contracepție pe termen lung

Marele avantaj al contraceptivelor cu cupru este că sunt inserate o singură dată de către ginecologul dumneavoastră și le puteți folosi apoi timp de până la 5 ani. La fiecare 6 luni trebuie să fiți verificat pentru a vă asigura că totul este încă la locul lui, și asta este tot.

Cuprul deteriorează spermatozoizii și îi face incapabili să se miște. În plus, colul uterin se modifică, ceea ce face mult mai dificilă sau imposibilă penetrarea spermatozoizilor.

Dezavantajul acestor contraceptive fără hormoni este că sunt extrem de dureroase la introducere și la îndepărtare. În unele cazuri, acestea pot provoca, de asemenea, sângerări menstruale mai abundente și disconfort.

Costuri: Între 120 și 400 de euro.

Indicele de perle: 0,4 până la 1 din 100

Diafragmă sau capsa cervicală pentru contracepție fără hormoni

Aceste două metode contraceptive fără hormoni sunt contraceptive tehnice pentru femei. Acestea sunt discuri de silicon care au în interior un inel cu arc. Diafragma sau capsa cervicală poate fi introdusă cu până la 2 ore înainte de actul sexual pentru a bloca sperma.

Prin urmare, contraceptivele formează o barieră în fața colului uterin, care poate fi întărită și mai mult prin aplicarea de spermicide, cum ar fi gelurile sau cremele contraceptive.

Capacele cervicale se pot chiar atașa ușor de colul uterin, făcându-le să se potrivească mai bine.

Dezavantajele acestor alternative la pilulă sunt că ele trebuie să rămână în vagin timp de cel puțin 8 ore după sex. De asemenea, acestea trebuie să fie montate special de către ginecologi. În plus, acestea pot duce la sarcini nedorite dacă sunt inserate incorect și nu protejează nici împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Costuri: Între 31 și 70 de euro, la care se adaugă gelurile sau cremele contraceptive de aproximativ 10-15 euro pe tub.

Indicele de perle: de la 1 la 20 din 100

Prezervativele feminine ca alternativă la pilulă

Prezervativele feminine, sau "femidoms", sunt similare cu prezervativele masculine. Pentru a-l folosi, trebuie să introduceți un capăt în vagin și să-l mențineți în poziție. Al doilea capăt rămâne în exterior și acoperă buzele vulvei. Penisul rămâne acoperit de această piele de latex, care reține tot sperma.

Un alt avantaj al femelelor este că te protejează și de bolile cu transmitere sexuală.

Din păcate, există și dezavantaje. Acestea pot crăpa atunci când le folosiți, pot aluneca și nu sunt neapărat ușor de folosit.

Costuri: Între 8,50 și 10,50 pe pachet.

Indicele de perle: de la 5 la 25 din 100

Prezervative pentru contracepție sigură

Ca o alternativă la prezervativele feminine, există, desigur, prezervative care sunt purtate de bărbat.

Este adevărat că nu sunt un contraceptiv pentru tine, ca femeie, în acest sens, dar sunt totuși o alternativă fără hormoni, ușor de folosit și de obținut.

Pentru a avea parte de cea mai mare siguranță și distracție cu ele, tu (sau partenerul tău) trebuie să te asiguri că folosești prezervativul de mărimea potrivită.

Poți citi despre cum tu sau partenerul tău puteți găsi dimensiunea perfectă a prezervativului aici.

Costuri: De la aproximativ 3,95 euro pe pachet.

Indicele de perle: de la 2 la 12 din 100

Sterilizarea - fără hormoni, dar definitivă

Sterilizarea este o metodă contraceptivă fără hormoni pentru femeile și bărbații care nu mai doresc copii. Cu toate că se face adesea reclamă la faptul că sterilizarea poate fi inversată, șansele de reușită sunt scăzute și chiar dacă se reușește, șansele de a avea sarcini reușite scad.

Prin această metodă, trompele uterine sunt fie blocate, fie tăiate. Acest lucru împiedică ovulele să se deplaseze spre uter, făcând imposibilă fertilizarea.

Costuri: Aproximativ 600-1.000 de euro (acoperite de asigurarea de sănătate dacă un certificat medical atestă că este necesară sterilizarea).

Indicele de perle: 0,1 până la 0,3 din 100

Cât de sigur este coitus interruptus ca metodă contraceptivă?

Utilizarea coitus interruptus (numită și metoda pull-out) ca metodă contraceptivă este una dintre cele mai puțin sigure metode de contracepție.

Sarcinile nedorite pot apărea destul de ușor și, de asemenea, nu protejează împotriva transmiterii bolilor cu transmitere sexuală.

În principiu, această metodă presupune scoaterea penisului din vagin cu puțin timp înainte de ejaculare. Totuși, acest lucru necesită mult autocontrol, iar sperma poate ieși din penis înainte de ejaculare.

Indicele Pearl de 4 până la 18 sarcini este doar o estimare aproximativă și este posibil să fie chiar mai mare în realitate.

Costuri: Gratuit

Indicele de perle: de la 4 la 18 din 100

Concluzie privind contracepția fără hormoni pentru femei

Există multe metode contraceptive fără hormoni și contraceptive diferite pe care le poți folosi ca femeie în locul pilulei, al stick-urilor cu hormoni sau al spiralelor cu hormoni. Pentru a găsi cea mai bună metodă pentru tine, îți recomandăm să discuți cu un ginecolog sau să încerci metodele contraceptive naturale pentru femei.

Citește acum articolul nostru despre metodele contraceptive noi și vechi pentru bărbați, dacă ești curioasă despre ce există pentru ei.

Mister Size
Mai multe articole

Sexul bun nu trebuie să fie perfect

Citește acum

Pastila - drepturi cu adevărat egale în timpul sexului?

Citește acum

Prezervative și lubrifiant: așa merge sexul ca la carte

Citește acum