Skip to main content

Luxemburg este lider în Europa în materie de contracepție

Cu un scor de 94,2%, Luxemburgul a ocupat primul loc în clasamentul european privind contracepția realizat de "Forumul parlamentar european pentru drepturile sexuale și reproductive", urmat îndeaproape de Marea Britanie, Franța și Belgia. Atlasul contracepției 2024 își întocmește clasamentul pe baza unei evaluări a politicii guvernamentale a fiecărei țări în ceea ce privește accesul la contraceptive, consilierea în materie de planificare familială și furnizarea de informații online despre contracepție.

Europa se caracterizează în continuare prin diferențe semnificative în ceea ce privește politica de contracepție între Europa de Est și Europa de Vest."Atlasul politicilor de contracepție 2024" relevă aceste discrepanțe: În timp ce țările din Europa de Vest, cum ar fi Luxemburg (94,2%), Regatul Unit (94,1%), Franța (93,2%) și Belgia (91,1%) ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește asigurarea unui acces cuprinzător la contraceptive și consiliere, țările din Europa de Est, cum ar fi Polonia (33,5%), Ungaria (40,0%) și Armenia (40,7%) se află la capătul inferior al spectrului.

Țări precum Țările de Jos (81,1%), Suedia (77,1%) și Germania (75,1%) rămân în prima treime. Austria (61,7%), Elveția (58,3%) și Italia (57,3%), de exemplu, se află în zona de mijloc.

Inițiativa Luxemburgului de a acoperi integral costurile contraceptivelor fără limită de vârstă (cu excepția prezervativelor) începând cu 1 aprilie 2023 nu numai că face ca această țară să se remarce în Europa, dar reprezintă și un contrast puternic cu situația din Europa de Est. În unele țări, accesul la metodele contraceptive moderne, furnizarea de informații și acceptarea socială a contracepției rămân provocări majore. Polonia, în special, cu un clasament mult sub media europeană, subliniază necesitatea unor reforme politice și sociale în acest domeniu.

Mai multe țări din Europa acoperă costurile

Atlasul analizează un total de 46 de țări din Europa și arată că, deși 22 de țări acoperă parțial costurile anumitor contraceptive și 44 de țări oferă consiliere prin intermediul sistemului național de sănătate, calitatea și disponibilitatea acestor servicii variază foarte mult. În timp ce în Europa de Vest rambursarea costurilor contraceptivelor este adesea asigurată cel puțin pentru anumite contraceptive și anumite grupe de vârstă, iar accesul la consiliere este larg răspândit, țările din Europa de Est se confruntă cu o disponibilitate limitată, costuri ridicate și o lipsă de informații.

Pe lângă Luxemburg, Franța este un alt exemplu de acoperire a costurilor: din 2022, costurile contraceptivelor pentru femeile cu vârsta de până la 25 de ani sunt acoperite de asigurările de sănătate, iar din 2023 prezervativele sunt, de asemenea, disponibile gratuit în farmacii pentru femeile franceze cu vârsta de până la 25 de ani. Există ceva similar în Marea Britanie.

Poziția de lider a Luxemburgului în acest domeniu subliniază importanța sprijinului politic și a investițiilor în sănătatea sexuală și reproductivă. Exemplul Marelui Ducat arată că progresul este posibil atunci când guvernele stabilesc priorități și alocă resurse în consecință.

Decalajul dintre Europa de Est și Europa de Vest

Decalajul dintre Europa de Est și Europa de Vest în domeniul politicii contraceptive ne reamintește că mai sunt încă multe de făcut. Sunt necesare eforturi continue pentru a se asigura că fiecare persoană din Europa are acces la informațiile și resursele necesare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la propria sănătate reproductivă.

Rolul de pionierat al Luxemburgului și activitatea unor organizații precum Planning Familial sunt exemple inspirate de modul în care angajamentul și sprijinul politic pot aduce îmbunătățiri semnificative în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Se speră că și alte țări vor urma acest exemplu pentru a depăși discrepanțele din politica privind contracepția și pentru a crea o Europă în care toată lumea are dreptul de a alege liber și în cunoștință de cauză în ceea ce privește planificarea familială.

Protecția ar trebui să joace, de asemenea, un rol

Pe lângă contracepție, credem că protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală ar trebui să joace, de asemenea, un rol. Din nefericire, multe contraceptive nu oferă o protecție suficientă împotriva bolilor cu transmitere sexuală, iar acestea au crescut din nou în ultimii ani. Este grozav când contraceptivele sunt disponibile gratuit - dar dacă nu sunt incluse prezervativele, ca în exemplul Luxemburgului, atunci, din păcate, nu există protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, aici nu se pune prea mult accent pe efectele secundare hormonale, pilula contraceptivă fiind promovată ca opțiune principală. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe persoane resping în mod justificat efectele secundare hormonale.

Cum vă puteți proteja de bolile cu transmitere sexuală

Prezervative adecvate disponibile în Europa

Chiar dacă, cu siguranță, mai sunt încă multe de făcut în multe țări și ar trebui să se țină cont de protecția împotriva bolilor, vestea bună este că s-au întâmplat multe în ultimii ani, iar prezervativele noastre potrivite de la Mister Size, de exemplu, sunt acum disponibile în aproape toate țările europene.

La prezentarea generală a țărilor Mister Size

Prezervativele potrivite de diferite mărimi au avantajul de a crește siguranța și senzația de bine la utilizarea prezervativelor în comparație cu prezervativele standard. Dacă prezervativul ți se potrivește, nu va aluneca și nu-ți va strânge penisul și te poți bucura de viața ta amoroasă fără griji. Prezervativele sunt ușor și ieftin disponibile și pot fi comandate și online, de exemplu.

Găsiți acum prezervativul potrivit

Mister Size
Mai multe articole

Determinați dimensiunea corectă a prezervativului în 4 pași simpli

Citește acum

Există temperaturi care sunt periculoase pentru prezervative?

Citește acum

Punerea unui prezervativ în mod corespunzător - cum să o faci fără a fi enervant

Citește acum